U trendu

Severna Koreja i ekonomija u fokusu samita Bajden – Jun

SEUL – Severna Koreja i ekonomska saradnja u indo-pacifičkom regionu bile su teme koje su dominirale tokom prvog samita između južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Američki predsednik i njegov novi južnokorejski kolega rekli su danas da je potrebno da se dodatno razvija višedecenijski savez njihovih zemalja, ne samo da bi se suočili sa pretnjama iz Severne Koreje, već i da bi se Indo-pacifički region održao „slobodnim i otvorenim“ i da bi se zaštitili globalni lanci snabdevanja, prenosi Kjodo.

Predsednici Bajden i Jun izjavili su posle današnjeg sastanka da će razmotriti proširenje vojnih aktivnosti kako bi odvratili nuklearnu pretnju Severne Koreje u trenutku kada nema nade za pravu diplomatiju po tom pitanju, a Jun je naglasio da je njihov zajednički cilj potpuna denuklearizacija Severne Koreje, prenosi AP.

Dve strane su se složile da će razmotriti proširenje svojih kombinovanih vojnih vežbi, koje su se poslednjih godina odvijale u manjem obimu kako bi se smanjile tenzije sa Severnom Korejom, navodi se u saopštenju.

SAD su obećale da će rasporediti „strateška sredstva“, koja obično uključuju bombardere dugog dometa, raketne podmornice ili nosače aviona, ako bude potrebno da na taj način odvrate Severnu Koreju od njenih mogućih namera, a Bajden je ponovo potvrdio da su SAD spremne da odbrane Južnu Koreju i nuklearnim oružjem, navodi Rojters.

Predsednik SAD je izjavio da bi bio voljan da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, ako je on zainteresovan za ozbiljne razgovore, prenosi britanska agencija.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su dve zemlje posvećene „međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“.

Bajden je rekao da je Alijansa izgrađena na protivljenju promeni granica silom – očigledno aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu i pretenzije Kine na Tajvan.

Promene u međunarodnoj trgovini i lancima snabdevanja dale su novi podsticaj dvema zemljama da prodube svoje odnose, rekao je predsednik Južne Koreje, pozivajući na saradnju u oblasti proizvodnje električnih baterija i poluprovodnika, prenosi Rojtersa.

Dvojica lidera su juče obišli veliki Samsungov pogon poluprovodnika, gde je Bajden rekao da zemlje poput Sjedinjenih Država i Južne Koreje koje „dele vrednosti“ moraju više da sarađuju kako bi zaštitile ekonomsku i nacionalnu bezbednost.

Bajden je iskoristio posetu da promoviše investicije korejskih kompanija u Sjedinjenim Državama, uključujući i odluku južnokorejske kompanije Hjundai Motor Grup da uloži oko 5,5 milijardi dolara u izgradnju svojih prvih namenskih pogona za proizvodnju potpuno električnih vozila i baterija u Sjedinjenim Državama.

Tokom samita je bilo reči i o brzom širenju kovida-19 u Severnoj Koreji, a Bajden je saopštio da je Vašington ponudio vakcine protiv kovida-19 Severnoj Koreji i Kini, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar