U trendu

Severna Koreja izvela novu raketnu probu

 Severna Koreja lansirala je danas balističku raketu koja je letela pola sata i dostigla neuobičajeno veliku visinu pre nego što je pala u Japansko more, saopštile su vojske Južne Koreje, Japana i SAD.

Nije odmah poznato koja raketa je lansirana, a Tokio navodi da je možda u pitanju novi tip rakete. Japanski zvaničnici kažu da je raketa letela oko 30 minuta, da je prešla 800 kilometara i dostigla visinu od 2.000 kilometara

Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da raketa nije letela ka Japanu i nije pala u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu u moru.

Bela kuća je saopštila da predsednik Donald Tramp „ne može da zamisli“ da je Rusija zadovoljna“ najnovijom probom jer je raketa pala blizu ruske teritorije.

Severna Koreja je „predugo bila užasna opasnost“, navodi se u saopštenju i dodaje da SAD zajedno s Južnom Korejom i Japanom pažljivo prate situaciju.

Najnovija „provokacija“, dodaje Bela kuća, traba da bude poziv svim zemljama da uvedu strože esankcije Pjongjangu.

Predsednik Kine Si Djinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Pekingu da njihove zemlje igraju „važnu ulogu kao sile ravnoteže“ u svetskim pitanjima traženjem mirnog izlaza iz kriza u Siriji i na Korejskom poluostrvu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protivljenje raketnoj probi i pozvalo sve strane da pokažu uzdržanost.

Portparolka ministarstva Hua Čunjing saopštila je da je situacija na Korejskom poluostrvu „kompleksna i osetljiva“ i da zemlje ne bi trebalo da rade nešto što će dalje pojačati tenzije u regionu.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je raketna proba „apsolutno neprihvatljiva“ i da će Japan odlučno odgovoriti.

Abe je rekao da je s predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom razgovarao telefonom o najnovijoj raketnoj probi Pjongjanga, kao i da je njegov najviši savetnik za bezbednost razgovarao s američkim kolegom.

Predsednik Južne Koreje snažno je osudio raketnu probu kao novi izazov medjunarodnom miru i stabilnosti. 

Seul „ostavlja mogućnost dijaloga sa Severnom Korejom otvorenom“, rekao je Mun.

Sedma raketna proba ove godine izvedena je u vreme priprema za zajedničke vežbe američkih, japanskih i evropskih mornarica u Tihom okeanu, nekoliko dana posle izbora novog predsednika Južne Koreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.