U trendu

Severna Koreja održala paradu bez interkontinentalnih raketa

Severna Koreja organizovala je danas povodom 70 godina od osnivanja veliku vojnu paradu, ali nije prikazala najnaprednije projektile i posvetila je gotovo polovinu ceremonije civilnim naporima da se izgradi ekonomija.

Naglasak na ekonomiji govori o strategiji lidera Kim Džong Una da ekonomski razvoj stavi u prvi plan, navodi Asošiejted pres.

Kim je prisustvovao paradi ali se nije obratio prisutnima, medju kojima su bili predsednik kineskog parlamenta i delegacije iz zemalja koje imaju prijateljske odnose s Pjongjangom.

Paradu je govorom otvorio predsednik severnokorejskog parlamenta Kim Jong Nam, a u fokusu obraćanja su bili ekonomski ciljevi, a ne nuklearna sila.

Nakon što su se provezli tenkovi, manji broj projektila nego inače i veliki broj vojnih jedinica iz raznih rodova vojske, pojavile su se civilne grupe, od medicinskih sestara do gradjevinskih radnika.

Iako Severna Koreja gotovo svake godine održava parade, a jedna je bila uoči početka Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji u februaru, današnja demonstracija odigrala se u posebno osetljivom trenutku.

Kimovi pokušaji da smanji tenzije sa predsednikom SAD Donaldom Trampom zapeli su od samita u Singapuru u junu. Obe strane sada insistiraju na različitim početnim tačkama, jer Vašington najpre želi da se Kim obaveže na denuklearizaciju dok Pjongjang traži garancije za bezbednost i mirovni sporazum kojim bi se i formalno okončao Korejski rat.

Uskoro nakon završetka današnjih proslava, Kim će se ponovo sastati sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom da bi razgovarali o načinima za izlazak pregovora o severnokorejskom nuklearnom oružju iz slepe ulice.

Kim Džong Un je kao svoj prvi prioritet ove godine postavio „novu liniju“ – stavljanje ekonomskog razvoja na prvo mesto. Severnokorejski lider tvrdi da je nuklearni arsenal zemlje dovoljno usavršen da bi odvratio američku agresiju te da se resursi mogu usmeriti na podizanje standarda stanovništva.

Ove godine su, takodje, posle pauze od pet godina u Severnoj Koreji održani sletovi. I oni su bili snažno obeleženi ekonomskim temama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.