U trendu

Severna Koreja optuÅžuje SAD za dvostruke standarde

PJONGJANG – Severnokorejski drÅžavni mediji optuÅžili su danas SAD za dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti i za vođenje neprijateljske politike prema Pjongjangu, a koja, tvrde, ne dozvoljava ponovni početak pregovora o nuklearnom oruÅžju i raketnim programima zemlje.

Komentar je usledio nakon ÅĄto su Severna Koreja i JuÅžna Koreja u sredu testirale balističke rakete, ÅĄto je poslednji potez u trci sa naoruÅžanjem u kojoj obe zemlje razvijaju sve sofisticiranije oruÅžje, a VaÅĄington je osudio testiranje Pjongjanga kao pretnju susednim drÅžavama, ali se nije osvrnuo na probe Seula sa balističkom raketom koja je lansirana podmornicom (SLBM), prenosi Rojters.

U članku koji je objavila drÅžavna novinska agencija KCNA, kritikuje se ovaj potez SAD koji je, kako se navodi, akcije Severne Koreje predstavio kao pretnje međunarodnom miru i bezbednosti i time joj uskratio pravo na samoodbranu.

Prema KCNA, ovakav „arogantan i sebičan“ stav kojim su prevaziđene sve granice, potvrda je dvoličnosti VaÅĄingtona, koji je „krivac ÅĄto postoji zastoj u ponovnom otpočinjanju pregovora čiji je cilj ukidanje nuklearnih i balističkih projektila Severne Koreje u zamenu za ublaÅžavanje sankcija“.

„Iako se sada uspostavljaju kontakti i dijalozi, izvesno je da bi SAD primenile dvostruke standarde kojim bi se naÅĄi potezi u cilju samoodbrane kvalifikovali kao pretnja svetskom miru i njihovim saveznicima. Ako SAD ne budu garantovale povlačenje svoje neprijateljske politike prema Severnoj Koreji tema denuklearizacije nikada ne moÅže biti stavljena na pregovarački sto”, navodi se u analizi severnokorejske agencije.

Kim Jo DÅŊong, sestra severnokorejskog lidera Kima DÅŊonga Una kritikovala je ranije i Seul zbog raketnih proba i poručila da su izjave juÅžnokorejskog predsednika Muna DÅžae-ina, koji je rekao da novi raketni sistemi Seula moÅže da odvrati severnokorejski sistem, nelogični i za Åžaljenje, a mogu i da naÅĄtete odnosima dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.