U trendu

Severna Koreja potvrdila testove balističkih raketa, najavljuje nove korake

Severna Koreja saopštila je danas da je najnoviji test interkontinentalne balističke rakete namenjen da dodatno unapredi kapacitet nuklearnog napada protiv neprijatelja.

Ta država je već zapretila da će preduzeti dodatne korake kao odgovor na planiranu zajedničku vojnu vežbu SAD i Južne Koreje.

Jučerašnje ispaljivanje rakete u okviru testa, prvo ove godine, signalizira namere predsednika Severne Koreje Kim Džong Una da vojne vežbe svojih rivala iskoristiti kao povod za jačanje nuklearnog programa države.

Državni medij te zemlje izvestio je da je lansiranje balističke rakete organizovano „odjednom“ bez prethodne najave i da je dizajnirano tako da utvrdi nuklearnu spremnost države.

U izveštaju se navodi da je raketa ispaljena pod oštrim uglom i da je tokom leta od 67 minuta prešla 990 km posle čega je pogodila planirane vode između korejskog poluostrva i Japana.

Detalji leta rakete koje je objavila Severna Koreja i koji se podudaraju sa prethodnim izveštavanjem njenih suseda, pokazuju da bi oružje moglo da ima domet do teritorije SAD.

Ipak, pitanje da li ta država ima funkcionalni nuklearni program ostaje tema debate dok neki naučnici sumnjaju u tvrdnje Severne Koreje da je uspela da razvije tehnologiju koja bi bojeve glave zaštitila od teških atmosferskih uticaja.

Prošle godine, Secerna Koreja je lansirala preko 70 projektila saopštavajući da je veliki deo tih testova odgovor na ranije zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.