Severna Koreja priznala: Ispalili smo raketu, biće ih još

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa „hvasong-12“ srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong-un, „presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu“, izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

„Vežba nije uticala na bezbednost susednih zemalja“, prenosi KCNA, dodajući da je severnokorejski predsednik izrazio „veliko zadovoljstvo“ zbog lansiranja rakete.

„Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti“, prenela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, podsećajući da je 2009. godine poslednji put projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

U svetu je zavladala zabrinutost usled najnovije eskalacije krize na Korejskom poluostrvu, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

SAD: Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju o S. Koreji

Sjedinjene Američke Države su predložile da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezoluciju kojom se osuđuje najnovije severnokorejsko ispaljivanje balističkih raketa, kao i da sve zemlje „strogo, u potpunosti i ekspeditivno sprovedu“ sankcije UN protiv Pjongjanga.

Za usvajanje rezolucije, u čiji je nacrt Rojters imao uvid, biće potreban konsenzus 15 članica Saveta bezbednosti, koje se sastaju kako bi razgovarale o severnokorejskom ispaljivanju balističke rakete preko teritorije Japana, prenosi agencija Rojters.

Rezolucijom se Severna Koreja osuđuje zbog „skandaloznih akcija i pretnji upućenih drugoj članici UN-a, a od Pjongjanga zahteva da odmah prekine sa takvim akcijama“.

Pjongjang se, takođe, poziva da „potpuno napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne programe, i da ne sprovodi nikakve dalje nuklearne testove i da napusti postojeće oružje za masovno uništenje“.

Rezolucijom se, međutim, ne preti uvođenjem novih sankcija Severnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.