U trendu

Severna Koreja: Sumnja na četiri nove slučaja kovid 19

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da je u pograničnom regionu sa Kinom otkrila četiri nova slučaja groznice, za koju se sumnja da su izazvane infekcijama koronavirusa, dve nedelje nakon što je severnokorejski vođa Kim Džong Un proglasio pobedu nad kovid-19, prenosi Rojters.

Zdravstveni radnici sprovode genetske analize na uzorcima uzetim od četiri osobe u provinciji Rjangang, koji su imali simptome povišene temperature, kako bi potvrdili da li su izazvane „malignom epidemijom“, izvestila je severnokorejska agencija KCNA.

Prema izveštaju, vlasti su odmah zatvorile područje u kojem su se pojavili slučajevi groznice i planiraju da zadrže stroga ograničenja i karantin dok zdravstveni radnici ne utvrde uzrok bolesti.

Severna Koreja je saopštila da nije bilo potvrđenih slučajeva kovid-19 ni u jednom delu zemlje od 10. avgusta, kada je Kim proglasio pobedu nad virusom i naredio ublažavanje preventivnih mera, samo tri meseca nakon što je zemlja priznala da epidemija kovid-19 postoji.

Nakon što je priznala izbijanje omikron varijante virusa u maju, Severna Koreja je prijavila oko 4,8 miliona „zaraženih groznicom“ u svojoj uglavnom nevakcinisanoj populaciji od 26 miliona, ali je samo deo njih vodila kao kovid-19. Prijavljeno je i da su 74 osobe umrle od posledica ove bolesti , što stručnjaci smatraju da je nerealno mali broj s obzirom na nedostatak zdravstvenih sredstava u zemlji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar