U trendu

Severna Makedonija slavi 151. godišnjicu rođenja revolucionara Goce Delečeva

SKOPLJE – Severna Makedonija danas slavi 151. godišnjicu rođenja revolucionara Goce Delečeva, a zbog povećanih tenzija poslednjih dana između Severne Makedonije i Bugarske, ulica koja vodi do crkve Svetog Spasa, gde počiva telo ovog revolucionara je blokirana.

Ispred platoa crkve Svetog Spasa, gde je najavljen dolazak 40 bugarskih državljana, pojačano je prisustvo policije, prenela je Telma.

Severnomakedonska vladina delegacija, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, pristigla je na proslavu, preneo je Plus info.

U crkvu Svetog Spasa pristigla je i delegacija predvođena predsednikom Stevom Pendarovskim.

Niko ko nije prethodno akreditovan ne sme da prođe, navode portali.

Ulaz kontroliše policija, koja novinarima govori gde da stanu, iako su prošli kroz dve kontrole, detektore metala, otvaranje torbi, što je izazvalo svađu između policije i novinara.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pozvao je građane da ne podležu eventualnim provokacijama bilo kog političkog subjekta, a političare iz zemlje da budu odgovorni i oprezni u svojim izjavama.

Spasovski je poručio je da će se institucije države postarati da dan protekne bez tenzija, incidenata i ponižavanja makedonskog naroda i države od bilo koga.

Obeležavanje rođenja Delčeva biće održano u atmosferi velike napetosti između Severne Makedonije i Bugarske koja je eskalirala nakon što je 19. januara u Ohridu brutalno pretučan sekretar bugarskog kulturnog centra Hristijan Pendikov.

Prema pisanju skopskih medija istorija se ponavlja.

„Danas smo, s jedne strane, suočeni sa bugarskim uverenjima da makedonski revolucionar Goce Delčev pođednako pripada Bugarskoj i Makedoniji, a s druge su, pak, istorijske činjenice o životu, radu i životnom delu Goce Delčeva, o čemu svedoče i njegove izjave o nekim konfrontacijama između Goce Delčeva i bugarskih vlasti.

Portal Antropol piše da u knjizi koju je izdala Istarska naklada „Goce Delčev” Hrista Andonova-Poljanskog, u Puli, 1985., su citati makedonskog revolucionara koji jasno potvrđuju istorijske činjenice.

Jedan od citata Delčeva u ovoj knjzi je i: „Ne možemo se nadati pomoći drugih, nemojmo čekati pomoć od Bugarske, ili od bilo koje druge sile, ali treba da se pripremimo iznutra – da svakog seljaka pronikne ta ideja, da se sve pripremi i da se onda diže masovni ustanak. Do tada, niko spolja ne sme da se meša u naš rad“.

Da li se istorija danas ponavlja, i da li se nešto promenilo u bugarskoj politici prema Makedoniji, može se zaključiti, navodi portal, i u odlomku govora Delčeva na skupštini u Sofiji, iz marta. 1901: „Bugarska vlada, koja ima čiste ratoborne namere prema Makedoniji, čim počne da daje novac, znaće da iskoristi stanje stvari stvoreno tom ‘pomoću’; neće se zadovoljiti nekim platonskim osećanjima, već će želeti prave privilegije… Ponavljam, udarac će biti strašan!“.

Nekadašnji predsednik Sobranja Tito Petkovski ukazao je povodom aktuelne situacije da Bugarska i Makedonija sto godina zaostaju za vizijama Goce Delčeva i smatra da bi istoričari obeju zemalja trebalo da otvore arhive na ovu temu.

Petkovski je gostujući na skopskoj TV24 rekao da, ako je Goce Delčev taj koji spaja dve zemlje, onda bi ga trebalo smatrati tvorcem obeju država.

Naglašava da se u bugarskim arhivima nalazi govor Georgija Dimitrova o poslednjem zavetu Goce Delčeva koji je želeo da počiva u prestonici nezavisne Makedonije za koju se borio i zalagao i zbog toga su njegove mošti prenete u Skoplje za vreme Georgi Dimitrova i Josipa Broza Tita.

„To je događaj koji obeležavamo svake godine i nema potrebe da ga stavljamo u vanredno stanje. Naša policija kontroliše celu zemlju i zaista nema potrebe da bugarska policija pritekne u pomoć“, rekao je Petkovski povodom ponuda Bugarske da njihova policija pomogne makedonskim kolegama oko obezbeđivanja ovog događaja.

On je podsetio da isti ljudi koji sada prave nemire nisu dolazili na grob Delčeva sve do prošle godine.

„I sada mislim da to nije slučajno, već se radi o njihovoj unutrašnjoj bugarskoj politici. Bugarska je zemlja EU koja ima najviše problema i najsiromašnija je. Njihov predsednik je jedini koji ima neskrivenu rusku orijentaciju. Provokacije prave samo političari koji nemaju dobre namere“, rekao je Petkovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.