U trendu

Severnokorejska balistička raketa nadletela Japan i pala u Tihi okean

Severnokorejska balistička raketa nadletela je severostočni Japan danas pre nego što je pala u Tihi okean, saopštila je japanska vlada navodeći da nema stradalih ili štete.

Raketa je dovela do retkog aktiviranja sistema za uzbunu, upozorenje je objavljeno i preko nacionalne televizije NHK kojim su pozvani stanovnici severnog i severoistočnog dela Japana da odu u skloništa.

„Severna Koreja je oko 7.22 … lansirala balističku raketu ka istoku“, rekao je novinarima portparol vlade Hirokazu Matsuno.

On je rekao da se analiziraju detalji, ali da je raketa prešla preko severoistočne japanske oblasti Tohoku i zatim pala „u Tihi okean izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone“.

Rekao je da nisu prijavljeni stradali, ili materijalna šteta posle tog raketiranja.

Japanski premijer Fumio Kišida je nazvao to delovanje „činom nasilja“ i oštro ga osudio.

Sistem uzbuna na rakete u zemlji aktiviran je u 7.29 jutros po lokalnom vremenu (00.29 po srednjoevropskom vremenu).

To je prvi put od 2017. godine, a ukupno sedmi put da je Severna Koreja u svojim testovima projektila srednjeg i velikog dometa raketu ispalila kroz japanski vazdušni prostor.

Južnokorejski mediji prenose procene vojske te zemlje da je reč o projektilu tipa „Hvasong 12“, koji je leteo brzinom od oko 17 maha i preleteo više od 4.500 kilometara.

Ta raketa pored cele teritorije Japana (na kojoj se nalaze i vojne baze vojske SAD) može da zahvati i američko ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar