U trendu

Shetina veruje da Rusija nema više tako ofanzivne ambicije

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ocenio je da Rusija više nema tako ofanzivne i agresivne ambicije kao pre nekoliko meseci i poljskoj televiziji TVN24 izjavio da je sada mala verovatnoća da bi proruski separatisti na istoku Ukrajine preduzeli neku novu ofanzivu.

„Mislim da Rusija čeka. Nema više tako ofanzivne i agresivne ambicije kao pre nekoliko meseci“, kazao je sinoć Shetina i dodao da je sada verovatnoća da bi separatisti krenuli u novu ofanzivu mala.

Za to su prema oceni poljskog ministra spoljnih poslova zaslužne pre svega sankcije Zapada Rusiji.

„To je po mom ubedjenju efekat sankcija i apsolutnog jedinstva u toj odluci – da se sve zemlje koje su uvele sankcije toga i pridržavaju i da će tako nastaviti dalje“, rekao je Shetina.

Poljska prema rečima šefa diplomatije sada očekuje nastavak realizacije sporazuma o Ukrajini iz Minska i to da Kijev odobri za oblasti Donbasa na istoku Ukrajine specijalni status.

Gžegož Shetina izrazio je nadu da će to omogućiti ukrajinskim vlastima da povrate kontrolu nad istočnom granicom.

Shetina je takodje povodom demonstracija protiv prihvatanja izbeglica poručio Poljacima da je njihova dužnost da prihvataju izbeglice.

„Poljacima je takodje 1970-tih, 1980-tih, 1990-tih neko pomagao. Poljaci su bili emigranti po celom svetu. To je solidarnost. Ako je nekome pružena pomoć, on mora to da pamti i mora da pomogne ljudima kojima je sada to potrebno“, rekao je Shetina.

Bojazni da bi Poljska primajući izbeglice sa severa Afrike i Bliskog istoka otvorila vrata teroristima Shetina je nazvao apsurdnim budalaštinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.