U trendu

Si Djinping: Kina želi stabilne veze sa Nemačkom i EU

Kineski predsednik Si Djinping pozvao je Nemačku i Evropsku uniju (EU) da ulože zajedničke napore sa Kinom da zaštite i promovišu zdrav i stabilan razvoj saradnje kako bi nestalnom svetu doneli više bezbednosti i stabilnosti.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je to rekao u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uprkos pandemiji kovid-19, kinesko-nemačke veze neprekidno rastu i pokazuju snažnu otpornost i potencijal, rekao je Si, napominjući da je Kina najveći nemački trgovinski partner na globalnom nivou već pet godina uzastopno.

Nadamo se da bi dve strane mogle da unapredjuju saradnju u različitim oblastima u duhu uzajamnog poštovanja i koristi, što će doneti više vitalnosti saradnji Kine i EU i povećati poverenje u oživljavanje svetske ekonomije, dodao je Si.

Podsetivši da se naredne, 2022. godine obeležava 50. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, Si je rekao da bi dve strane trebalo da iskoriste  priliku da pojačaju razmenu u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i sportu.

Kada se suočavaju sa izazovima, važno je da Kina i EU održavaju odnose na tačnom putu, poštuju medjusobne interese i isključuju spoljni uticaj, rekao je Si, naglasivši da je Kina spremna da saradjuje sa EU u razmeni na visokom nivou i da produbi i istraži pragmatičnu saradnju u različitim oblastima, kao i klimatske promene i globalno upravljanje.

Kina je takodje spremna da saradjuje sa Nemačkom i drugima na jačanju napora u borbi protiv vakcinalnog nacionalizma i promovisanju jednake distribucije vakcina na globalnom nivou, posebno u zemljama u razvoju, naveo je predsednik Kine.

Kancelarka merkel je rekla da bi na zajedničke izazove širom sveta,  Nemačka i Kina, kao i EU i Kina, trebalo da ojačaju dijalog i saradnju, što bi bilo korisno i za bilateralne odnose i za svet, prenela je CMG.

Nemačka je spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga, rekla je ona.

Merkela je dodala da je nemačka vlada je spremna da započne novu rundu pregovora sa Kinom kako bi nastavila putovanja izmedju dve zemlje, kao i da ojača saradnju u oblastima kao što su suzbijanje kovida – 19 i distribucija vakcina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.