U trendu

Si: Kina podržava Iran koji je izložen pritiscima Zapada

PEKING – Predsednik Kine Si Đinping izrazio je danas podršku Iranu tokom posete Pekingu predsednika te zemlje Ebrahima Raisija.

Kao predsednik zemlje koja se uz Rusiju i Iran smatra protivtežom američkom globalnom uticaju, Si je izrazio podršku Raisijevoj vladi, kritikujući dominaciju Vašingtona u globalnim poslovima, prenosi AP.

„Kina podržava Iran u očuvanju nacionalnog suvereniteta, otporu unilateralizmu i maltretiranju“, saopšteno je iz kabineta predsednika Kine, koje je na svom sajtu objavila državna televizija.

Si i Raisi su prisustvovali potpisivanju 20 sporazuma o saradnji, uključujući trgovinu i turizam, saopštila je kineska vlada.

Kina je jedan od najvećih kupaca iranske nafte i veliki investitor u iransku privredu tokom perioda trgovinskih i finansijskih sankcija Zapada, uvedenih zbog navodnih nastojanja zvaničnog Teherana da razvija nuklearno naoružanje, što iranske vlasti poriču.

Predsednik Si je potvrdio da se Peking „protivi spoljnim silama koje se mešaju u unutrašnje stvari Irana i podrivaju bezbednost i stabilnost te zemlje“ i obećao da će se nastaviti saradnja na rešavanju pitanja koja su suštinska za interese obe zemlje, ali nije naveo detalje.

Predsednik Irana je nazvao dve države „prijateljima u teškim situacijama“, objavljeno je u listu Pipls dejli, glasilu vladajuće Komunističke partije Kine.

Teheran nastoji da unapredi odnose sa Pekingom i Moskvom kako bi ublažio efekat zapadnih sankcija uvedenih zbog iranskog nuklearnog programa, navodi AP.

Zvanična saopštenja ne otkrivaju da li je rusko-ukrajinski sukob bio jedna od tema današnjih razgovora dvojice lidera.

Teheran je isporučio vojne bespilotne letelice Moskvi, ali tvrdi da su dronovi isporučeni pre izbijanja sukoba u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.