U trendu

Si: Predlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove, kao i da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

„Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja“, naveo je Si u članku u Ruskoj gazeti, uoči sutrašnje posete Moskvi.

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize”, koji je objavljen onlajn, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka – poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar