U trendu

Si razgovarao sa Šolcom o produbljivanju veza Kine i Nemačke

Kineski predsednik Si DJinping, u telefonskom razgovoru sa novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom istakao je da su kinesko-nemački odnosi ključni za saradnju Kine sa Evropskom unijom i izrazio nadu da će veze Kine sa Nemačkom nastaviti da se produbljuju, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Šolc je postao nemački kancelar 8. decembra, čime je okončano 16 godina vladavine Angele Merkel. U telefonskom razgovoru vodjenom u utorak, Si je još jednom čestitao Šolcu na inauguraciji.

Si je rekao da će sledeće godine biti obeleženo 50 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje i pozvao dve strane da teže novom razvoju kinesko-nemačkih odnosa.

Predsednik Kine je kazao da dve strane treba da posmatraju svoje veze sa strateške tačke gledišta i da zdrave bilateralne veze nisu samo u fundamentalnim interesima dve zemlje i njihovih naroda, već su i korisne za globalni mir i stabilnost.

„Dve strane treba da tretiraju nacionalni razvoj kao mogućnost i održavaju razmenu na visokom nivou kako bi usmeravale budući razvoj kinesko-nemačkih odnosa i unapredili bilateralnu saradnju u različitim oblastima“, istakao je Si.

„Kina je već petu godinu zaredom najveći trgovinski partner Nemačke. Dve strane trebalo bi da istraže mogućnosti saradnje u oblastima kao što su čista energija, zelena i digitalna ekonomija kako bi se dalje podstakao rast trgovine uslugama“, dodao je.

Si je izrazio nadu da Nemačka može da unapredi svoju saradnju sa Kinom u okviru inicijative Pojas i put kako bi koristila zemljama duž rute teretnih vozova i poboljšala povezanost Evroazije.

Kineski predsednik je zaključio da dve strane treba da rade zajedno na suočavanju sa izazovima i davanju novog doprinosa globalnom upravljanju.

Šolc je, sa svoje strane, ponovio Sijev predlog o produbljivanju prijateljstva i saradnje izmedju Kine i Nemačke, prenosi CMG.

On je pohvalio blisku saradnju dve strane u trgovini, suočavanju sa globalnim izazovima i bliskim razmenama o regionalnim pitanjima kao što su Avganistan i Iran, rekavši da oni zajedno čine tri stuba za održivi razvoj kinesko-nemačkih odnosa.

Nemačka strana je spremna da unapredi pragmatičnu saradnju u čistoj energiji, digitalnoj ekonomiji i trgovini uslugama i da tretira odnose Kine i EU na konstruktivan način“, rekao je Šolc.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar