U trendu

Si u razgovoru sa Putinom: Svi da rade na resavanju krize

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom današnjeg telefonskog razgovora, da sve strane treba da rade na rešavanju krize u Ukrajini „na odgovoran način“, izvestila je kineska državna televizija ČTV.

Kako je rekao Si, kineske vlasti spremne su da pruže podršku Rusiji za rešavanje ključnih pitanja u vezi sa zaštitom suvereniteta i nacionalne bezbednosti, prenosi agencija TAS S.

„Kina je spremna za bližu stratešku saradnju sa Rusijom, spremna da pruži međusobnu podršku uzimajući u obzir ključne interese obe strane u pogledu suvereniteta i nacionalne bezbednosti“, poručio je kineski lider.

Tokom razgovora, predsednik Si je ponovio spremnost Kine da pomogne u rešavanju situacije u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

„Kina je spremna da nastavi da igra svoju konstruktivnu ulogu“, poručio je Si tokom razgovora sa ruskim predsednikom.

Kako je objasnio kineski lider, Peking zauzima nezavisan stav o ukrajinskom pitanju, „uzimajući u obzir činjenice i istorijsku realnost“.

„Aktivno doprinosimo očuvanju mira u svetskim razmerama. Isto tako, doprinosimo održavanju stabilnog ekonomskog poretka u svetu“, poručio je Si.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je potvrdio da su Putin i Si razgovarali, iako nije komentarisao o čemu je tokom razgovora bilo reči, preneo je Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar