U trendu

Si uverava Merkel i Makrona da će Kina ispuniti obećanje u vezi s klimatskim promenama

Predsednik Kine Si Djinping rekao je na video sastanku sa liderima Nemačke i Francuske da će Peking ispuniti obećanje u borbi protiv klimatskih promena.

Si je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu kazao da će Kina „maksimalnim naporima do 2030. godine dostići vrhunac emitovanja ugljen-dioksida, a da će do 2060. dostići ugljeničnu neutralnost“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG) posle jučerašnjeg samita.

Kineski predsednik je, kako se navodi, izrazio nadu da će razvijene ekonomije biti primeri u smanjenju emisija ugljen-dioksida i dodao da reagovanje na klimatske promene ne bi trebalo da bude pregovarački ulog za geopolitiku, ni razlog napadanja drugih zemalja ni izgovor za postavljanje trgovinske barijere.

Lideri tri države su se dogovorili da insistiraju na multinacionalizmu i svestranom realizovanju Dogovora iz Pariza, tako da zajedno formiraju razumljiv, zajednički koristan mehanizam za globalno upravljanje klimom, navodi CMG.

Merkel je rekla da je produbljivanje saradnje Nemačke, Francuske i Kine u reagovanju na klimatske promene izuzetno važno, i dodala da je kineski cilj ambiciozan, ali i prepun izazova.

Dodala je da Evropa želi da jača saradnju sa Kinom u trgovini i da se nada da će Investicioni dogovor EU i Kine što pre stupiti na snagu.

Makron je kazao da je Francuska spremna da unapredjuje razvoj ekonomskih odnosa Evrope i Kine, i dodao da zajedno treba da pomognu Africi u ostvarenju zelenog razvoja, a zemljama u razvoju u smanjenju i odlaganju njihovih dugova.

Naveo je da vakcine ne bi trebalo da budu predmet konkurencije izmedju velikih zemalja, i da Francuska želi da ojača saradnju sa Kinom u pravednom deljenju vakcina i u regionalnim pitanjima, dodaje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.