U trendu

Sijarto: EU da bude svesna, zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Evropska unija (EU) mora da bude svesna da je zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikada i dodao da kada je u pitanju bezbednosna politika, Mađarska može sa svoje strane da ubrza pristupne procese.

Peter Sijarto je to izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka.

„Što više članova EU, time je EU i jača. Za sve one koji zagovaraju da se EU ne širi, mislim da oni rade na slabljenju Unije“, rekao je Sijarto.

Dodao je da kada je u pitanju proces proširenja u okviru EU, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate.

„Što se tiče Mađarske, kada je u pitanju bezbednosna politika, mi možemo da ubrzamo ove procese, jer imamo veliku pretnju zbog imigranata i ilegalne imigracije“, rekao je Sijarto.

Ocenio je da EU neće moći da izdrži pritisak migranata ako ne uključi zemlje zapadnog Balkana u ove procese.

„EU treba da ubrza procese za priključenje i to nema nikakve veze sa pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje da li nekoga želimo ranije ili brže da primimo. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova“, ocenio je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar