U trendu

Sijarto: EU moze već sutra da primi Srbiju u svoj blok

BUDIMPEŠTA – Srbija je trebalo da bude primljena u Evropsku uniju još juče, ali evropski blok može da popravi stvari ako se ta zemlja priključi EU sutra, izjavio je danas u Segedinu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem Sijarto je pozdravio odlične odnose između dve zemlje osvnruvši se, kako je rekao, na napore koji su pretvorili „istorijske nesuglasice u istorijsko prijateljstvo dve zemlje“, prenela je MTI agencija.

„Obe zemlje su imale značajnu korist od ovoga“, kazao je Sijarto i dodao da su rezultati nedeljnih izbora u Mađarskoj i Srbiji omogućili da dve zemlje nastave da rade zajedno.

On je rekao i da se trgovina između dve zemlje udvostručila u januaru, a naglasio je i značajnu ulogu Srbije u energetskom snabdevanju Mađarske.

Ocenio je kao istorijsku podršku koju je Aleksandar Vučić dobio na predsedničkim izborima i dodao da je Savez vojvođanskih Majara jedan od Vučićevih saveznika, te da će imati svoju poslaničku grupu u srpskom parlamentu.

„Ove dve istorijske pobede jasno dokazuju da je pravi izbor predstavljati nacionalne interese“, dodao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.