U trendu

Sijarto: Integracija ZB u EU garancija stabilnosti

PARIZ – Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto na skupu o širenju malokalibarskog naoružanja sa Balkana, koji je održam u Parizu, izjavio je da je Zapadni Balkan zaustavio „opasne trendove stvorivši liniju odbrane za Evropsku uniju“.

„Moramo voditi računa o bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu zato što to ima uticaja na čitavu Evropu, rekao je on i ocenio da je pretnja terorizam nikada nije bila tako visoka u Evrop, pa je potrebno adekvatno odgovoriti na tu pretnju i usmeriti napore na obnavljanje osećaja bezbednosti Evropljana“.

Sijarto je istakao da je ubrzavanje evropskih integracija na Zapadnom Balkanu „najbolje oruđe“ za održavanje bezbednosti i stabilnosti u toj oblasti na duže staze.

„Pozdravljamo Makedoniju koja je na korak od članstva u NATO-u i apelujemo na Evropsku uniju da započne pregovore o pristupanju sa Makedonijom i Albanijom koliko narednog leta“, dodao je Sijarto i čestitao Srbiji i Crnoj Gori na otvaranju novih poglavlja u pregovorima o pristupanju EU.

Sijarto je takođe istakao da je Mađarska pomogla Makedoniji i Srbiji sa pograničnom kontrolom, ne samo kada je reč o ilegalnim migrantima, već i kada je u pitanju ilegalna trgovina oružjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar