U trendu

Sijarto: Savet EU dogovorio novi paket sankcija Rusiji

BRISEL – Savet za spoljne poslove
Evropske unije dogovorio je novi paket sankcija Rusiji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na marginama sastanka Saveta u Briselu.

Sijarto je rekao da su nove sankcije „u suštini ažuriranje
ranijih pravila“ i da ne sadrže nikakva ograničenja koja se tiču
uvoza energenata, saopštilo je mađarsko Ministarstvo inostranih poslova, preneo je MTI.

Mađarska vlada nije narušila jedinstvo i nije bojkotovala sporazum iako smatra da zajednica treba da teži miru, rekao je on.

Paket ne uključuje sankcije koje se tiču ruske Gasprombanke, rekao je Sijarto, dodajući da je mađarska vlada ranije veoma čvrsto nagovestila da neće podržati takve mere.

Kada je reč o evropskoj zabrinutosti zbog smanjenja snabdevanja gasom, Sijarto je rekao da su čudne ranije izjave koje sugerišu da su zapadnoevropske zemlje taj problem rešile.

„Sadašnji strah pokazuje nešto drugačije, da je stvarnost pobedila“, rekao je on i dodao da je uvoz gasa pre stvar infrastrukture nego ideologije.

Sijarto je istakao da su mere koje produžavaju rat u Ukrajini protivne interesima Mađarske i prete da izazovu svetsku prehrambenu krizu.

On je rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka evropskih ministara spoljnih poslova EU da Ukrajina i Rusija proizvode 30 odsto svetskog izvoza pšenice i 80 odsto semena suncokreta.

Ukrajinski izvoz pšenice će pasti za 25 miliona tona
ove godine, kazao je Sijarto.

„Zbog rata će se oko 400 miliona ljudi suočiti sa nestašicom hrane“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar