U trendu

Silva: Pozdaravljamo opredeljensot Srbije EU putu i dijalogu

BRISEL, 26. januara ( Tanjug) – Šef diplomatije Portugala, Augušto Santos Silva, kaže da će jedan od prioriteta šestomešnog predsedavaja Portugala Savetom EU biti napredak u pristupnom procesu Zapadnog Balkna, uključujući i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

”Mi pozdravljamo opredeljenost koju nova vlada u Srbiji pokazuje povodom integracionog procesa i dijaloga sa Prištinom”, poručio je Silva.

Govoreći o prioritetima portugalskog predsedavanja u oblasti spoljne politike, Augušto Santos Silva kaže da će Lisabon raditi na otvaranju novih poglavlja sa Srbijom i usvajanju pregovaračkih okvira sa Albanijom i Sevrenom Makedonijom.

Dodaje da se u saradnji sa Evropskom komsijom već radi na kontaktima sa Bugarskom, Skopljem i Tiranom, a kako bi se prevazišli problemi koje je iznela Bugarska, a koji se tiču bilateralnih odnosa sa Severnom Makedonijom.

”Nadam se napretku i primeni odluka koje su donete prošle godine o otvaranju pristupnih pregovora sa Sevrenom Makedonijom i Albanijom”, kaže Silva

Šef diplomatije Portugala ocenjuje i da je nova metodologija prsitupanja već dobro integrisana u tekuće pristupne pregovore Srbije i Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.