Šinas:Moramo uspostaviti jaču kontrolu granica EU,kao SAD

MADRID – Potpredsednik Evropske komisije zadužen za pitanja migracija i promociju evropskog načina života, Margaritis Šinas, izjavio je da bi trebalo da se uspostavi jača kontrola evropskih granica i pozvao partnere da odobre briselski migracioni plan kako bi se izbeglo ponavljanje situacije poput one na Kanarskim ostrvima.

„Moramo da postignemo jači kontrolu Evropskih granica, poput u SAD“, rekao je Šinas za el Pais na tečnom španskom jeziku sa asturijskim naglaskom.

Po briselskom migracionom planu, koji bi EU trebalo da osobri ove godinetrebalo bi da se uvede jača kontrola granica sa 10.000 agenata Fronteksa, diplomatski sporazumi sa severnoafričkim zemljama sa kojima se EU graniči i mehanizmom solidarnosti.

„Ne radi se tu o ekonomskoj krizi ili porastu nejednakosti čime se najbolje objašnjava porast populizma. Radi se o našem neuspehu u rešavanju migracionog problema“, rekao je Šinas.

on je ocenio da trenutno ne postoji sistemska kriza već da dolazi do pojedinačnih slučajeva naleta migranata na određena područja, poput kanarskih ostrva sada, a ranije na Kale, Lampeduzi, grčka ostrva, balkansku rutu.

„Ono što se dešava posledica je nepostojanja sveobuhvatnog sistema upravljanja migracijama, koji reguliše od dolaska migranta do zahteva za azil ili povratka, a koji uključuje zaštitu granica, diplomatske odnose sa zemljama porekla i mehanizme tranzita i solidarnosti. Sa takvim paketom, uveren sam da se Kanarska ostrva ne bi dogodila“, rekao je Šinas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.