U trendu

Sindikalci najavili generalni štrajk

SARAJEVO – Stotinu predstavnika osam sindikata u Kantonu Sarajevo održali su danas jednočasovni protest upozorenja ispred zgrade kantonalne vlade, nezadovoljni iznosom zarada.

Reč je o predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, državnih službenika, policajaca i komunalnih radnika.

Predsednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić u obraćanju okupljenima rekao je da ideje Vlade KS o nacrtu budžeta neće proći.

„Mi smo počeli protest tačno na vreme, a videli ste koliko zastupnici kasne na svoje sednice. Poručujemo jasno Vladi i Skupštini KS – ovo vam neće proći“, rekao je Bešlić.

„Tražimo od Vlade KS da povuče nacrt i da istog momenta sednu za sto sa sindikalnim predsednicima i dogovorimo osnovicu za narednu godinu“, poručili su sindikalci, prenelis u sarajevski mediji.

Predstavnici osam sindikata zastupaju preko 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Najavili su da, uakoliko današnji protest ne bude dao očekivane rezultate, stupiće u generalni štrajk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.