U trendu

Sindikat kontrolora leta u HR najavio štrajk za 21. jul

ZAGREB – Hrvatski strukovni sindikat kontrolora leta najavio je štrajk za četvrtak, 21. jula u 7 sati, zbog uslova rada i usklađivanja zarada sa inflacijom.

Najavljeni štrajk podrazumeva da će od prvog dana kapacitet, odnosno broj aviona koji preleću Hrvatsku, biti smanjen na 40 posto ukupno propisanog kapaciteta. Što se tiče saobraćaja na aerodrommima u zemlji, on će ostati nepromenjen, ali samo do subote, 23. jula, kada će kapaciteti svih vazdušnih luka, osim u Osijeku, biti smanjeni na 50 posto ukupno planiranih aviona.

Kako je saopšteno iz tog sindikata ključni razlozi za štrajk su smanjenje efikasnosti i potencijalno ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja, preopterećenost kontrolora letenja i manjka stručnog kadra.

Odluka o štrajku je, kažu, rezultat višemesečenih pregovora koji traju još od 24. marta i niza neuspešnih pokušaja postizanja dogovora s Upravom Hrvatske kontrole vazdušne plovidbe, koja nije pokazala razumevanje za zahteve kontrolora.

Sindikalci predlažu korigiranje Opšteg kolektivnog ugovora, što podrazumeva optimalnu raspodelu dnevnog i nedeljnog odmora, ali i neophodnih 48 sati odmora nakon noćne smene, kao i usklađivanje platnih koeficijenata sa nivoom inflacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar