U trendu

Sinhua: Si i Putin dogovorili produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije …

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je u utorak u Kremlju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kako prenosi Sinhua, održali su iskrene, prijateljske i plodne razgovore o bilateralnim vezama i važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa i postigli nova, važna zajednička razumevanja u mnogim oblastima.

Dve strane su se saglasile da će slediti principe dobrosusedstva, prijateljstva i obostrano korisne saradnje u unapređivanju razmene i saradnje u različitim oblastima i produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novu eru.

Po svežem martovskom vremenu u Moskvi, Si je stigao u Kremlj u koloni. Dočekala ga je kremaljska konjička garda i pozdravio komandant Kremlja.

Putin je svečani doček Siju priredio u sali Svetog Đorđa. Praćeni veličanstvenom muzikom dobrodošlice, Si i Putin su velikim koracima koračali crvenim tepihom sa suprotnih krajeva sale da bi se sreli u sredini. Čvrsto su se rukovali i zajedno su se fotografisali. Vojni orkestar je odsvirao nacionalne himne Kine i Rusije.

Dvojica predsednika razgovarala su prvo sa malom grupom saradnika a potom su održali razgovore i u velikim grupama.

Si je istakao da su Kina i Rusija jedna drugoj najveći sused i da je konsolidacija i razvoj dugoročnih dobrosusedskih odnosa sa Rusijom u skladu sa istorijskom logikom i strateškim izborom Kine, koji se neće promeniti nikakvim razvojem događaja.

Od njegove prve državne posete Rusiji pre 10 godina, Kina i Rusija uživaju uzajamno poštovanje, međusobno poverenje i obostranu korist, rekao je Si, dodajući da odnosi dve zemlje postaju sve uspešniji sveobuhvatniji, praktičniji i više strateški.

Si je rekao da je tokom ove posete video mnoge obične Ruse na ulici kako mašu koloni u njegovoj pratnji u znak dobre volje. On jasno vidi da odnosi Kine i Rusije imaju snažnu podršku javnosti.

Bez obzira na to kako se međunarodni pejzaž može promeniti, Kina će ostati posvećena unapređenju kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novu eru, rekao je on, dodajući da je ova državna poseta Rusiji put prijateljstva, saradnje i mira. Kina je spremna da radi sa Rusijom kako bi se nadgradila na dosadašnja dostignuća, obogatila sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru, donela više koristi za dva naroda i dala veći doprinos ljudskom napretku.

Si je primetio da se promene, kakve nisu viđene u jednom veku, brže razvijaju i da međunarodna ravnoteža snaga prolazi kroz duboku promenu. Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i glavne zemlje u svetu, Kina i Rusija imaju prirodnu odgovornost da ulože zajedničke napore da usmere i promovišu globalno upravljanje u pravcu koji ispunjava očekivanja međunarodne zajednice i promoviše izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Dve strane treba da podržavaju jedna drugu u pitanjima koja se tiču njihovih suštinskih interesa i da se zajednički odupru mešanju spoljnih snaga u unutrašnje stvari, rekao je on, pozivajući dve strane da unaprede komunikaciju i koordinaciju u međunarodnim poslovima, posebno u Ujedinjenim nacijama, Šangajskoj organizaciji za saradnju, BRIKS-u i drugim multilateralnim okvirima, da praktikuju istinski multilateralizam, suprotstavljaju se hegemonizmu i politici moći, doprinose globalnom post-kovid ekonomskom oporavku, unapređuju trend ka multipolarnom svetu i promovišu reformu i unapređenje sistema globalnog upravljanja.

Si i Putin saslušali su izveštaje vodećih zvaničnika relevantnih vladinih resora dve zemlje o saradnji u različitim oblastima.

Zahvaljujući zajedničkim naporima, Kina i Rusija uživaju u produbljivanju uzajamnog političkog poverenja, približavanju interesa i razumevanju među narodima, rekao je Si i dodao da je njihova saradnja u oblastima poput ekonomije i trgovine, investicija, energetike, međuljudskih odnosa i kulturne razmene kao i na podnacionalnim nivoima ostvaruje kontinuirani napredak. Sve je veći broj oblasti i još jači konsenzus za saradnju.

Kina je u prvoj godini pune implementacije vodećih principa postavljenih na 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine i ona će podsticati novu razvojnu paradigmu bržim tempom, promovisati visokokvalitetni razvoj i unaprediti kinesku modernizaciju u svakom smislu, rekao je.

Konstatujući da kinesko-ruska saradnja ima značajan potencijal i prostor i da je strateška, pouzdana i stabilna, Si je rekao da dve strane treba da ojačaju ukupnu koordinaciju, podstaknu trgovinu u tradicionalnim oblastima, kao što su energija, resursi i elektromehanički proizvodi, da kontinuirano povećavaju otpornost industrijskih i lanaca snabdevanja, proširuju saradnju u oblastima kao što su informacione tehnologije, digitalna ekonomija, poljoprivreda i trgovina uslugama. Oni bi trebalo da pojačaju saradnju u oblastima inovacija i olakšaju prekograničnu logistiku i transport, dodao je on.

Dve strane bi trebalo da učvrste kamen temeljac međuljudske razmene, rekao je on, pozivajući na napore da se podstakne veća interakcija između sestrinskih provincija/država i između bratskih gradova, obezbedi uspeh Godine sportske razmene i olakša kretanje osoblja između dve zemlje.

Putin je još jednom uputio tople čestitke Rusiji povodom ponovnog izbora Sija za predsednika Kine, jednoglasnim glasanjem, i formiranja nove vlade u Kini. On je rekao da se odnosi Rusije i Kine veoma dobro razvijaju i da je postignut dobar napredak u svim oblastima bilateralne saradnje.

Napominjući da postoje razmena i aktivna saradnja između vlada, zakonodavnih tela, na različitim nivoima i u različitim oblastima, Putin je rekao da je usred složenog okruženja, kao što je širenje kovida, trgovina između Rusije i Kine preokrenula trend i ostvarila rast.

On je izrazio nadu da će dve strane u potpunosti iskoristiti postojeće kanale razmene i raditi na novom napretku u praktičnoj saradnji u različitim oblastima, uključujući privredu i trgovinu, investicije, energetiku, svemir i prekogranični transport i logistiku, i podići međuljudsku i kulturnu razmenu u sportu i turizmu i na podnacionalnim nivoima do viših nivoa.

Rusija čvrsto podržava Kinu u privržensoti njenim legitimnim interesima po pitanjima koja se odnose na Tajvan, Hong Kong i Sinđiang, rekao je Putin i dodao da Rusija čestita Kini na pomoći da se uspešno postignu istorijski ishodi pregovora između Saudijske Arabije i Irana u Pekingu, što u potpunosti pokazuje važan status Kine i pozitivan uticaj Kine kao velike zemlje u svetu.

Rusija ceni Kinu zbog doslednog podržavanja objektivne i nepristrasne pozicije u međunarodnim poslovima, podržava Inicijativu za globalnu bezbednost, Inicijativu za globalni razvoj i Globalnu civilizacijsku inicijativu koju je Kina pokrenula i spremna je da dalje unapredi međunarodnu koordinaciju sa Kinom, rekao je ruski predsednik.

Si i Putin veruju da je razmena između dve strane tokom posete duboka, bogata i sveobuhvatna i da je unela novi podsticaj razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Rusije u koordinaciji za novu eru.

Oni su uputili nadležna odeljenja dve zemlje da slede zajedničke stavove razumevanja postignute na predsedničkom nivou, da unaprede komunikaciju i bliže sarađuju jedni sa drugima kako bi ostvarili novi i veći napredak u praktičnoj saradnji Kine i Rusije i podstakli razvoj i podmlađivanje u obe zemlje.

Oni su se složili da ostanu u bliskom kontaktu na različite načine kako bi zajednički usmeravali zdrav i stabilan rast kinesko-ruskih odnosa.

Nakon razgovora, Si i Putin su zajedno potpisali Zajedničku izjavu Narodne Republike Kine i Ruske Federacije o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novu eru i Zajedničku izjavu predsednika NR Kine i predsednika Ruske Federacije o Planu razvoja pre 2030. o prioritetima u ekonomskoj saradnji Kine i Rusije.

Tokom posete, dve strane su potpisale i dokumente o bilateralnoj saradnji u oblastima poljoprivrede, šumarstva, osnovnih naučnih i tehnoloških istraživanja, regulisanja tržišta i medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar