U trendu

Sirijski pobunjenici prekinuli ofanzivu na ključnu branu

Sirijski pobunjenici, koje podržavaju SAD, prekinuli su danas ofanzivu na ključnu branu, pod kontrolom takozvane Islamske države, kako bi omogućili tehničkom timu da uđe u taj kompleks, navodi se u saopštenju portparola Demokratskih snaga Sirije Džihada Šeika Ahmeda.

Uz vazdušnu podršku koalicije predvođene SAD protiv Islamske države, Demokratske snage Sirije pokušavaju da zauzmu grad Tabku i susednu branu na reci Eufrat, u okviru borbe za uporište džihadista u Raki, prenosi AFP.

„Kako bi obezbedili celovitost brane Tabka, odlučili smo da zaustavimo operacije na četiri sata počevši od 13 časova. To je kako bi se omogućilo timu inženjera da priđe brani i obavi svoj posao“, naveo je Ahmed.

Libanska televizija „Majadin“ javila je ranije da je Tabka, najveća brana na Eufratu u Siriji, delimično je srušena u borbama između koalicije Demokratskih snaga Sirije i Islamske države, dok su u međuvremenu stigli oprečni izveštaji o tome da li je počela evakuacija ljudi iz Rake zbog zabinutosti oko njene stabilnosti.

Koalicione snage predvođenje SAD saopstile su da je konstrukcija brane stabilna i da nije došlo do njenog oštećenja, preneo je AP.

AFP prenosi da je brana prestala sa radom nakon kvara na trafo stanici, naveo je izvor te agencije.

Hidrocentrala „Tabka“ izgradena je pocetkom 70-ih godina uz pomoh sovjetskih strucnjaka.

Ona sadrži najveći rezervoar vode u zemlji, prenosi Sputnjik.

Arapsko-kurdski odredi Demokratskih snaga Sirije nalaze se na rastojanju najmanje četiri kilometra od brane.

Njihov naredni cilj je osvajanje Tabke, poslednjeg velikog uporišta IS na putu prema Raki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar