Skaj njuz: Ukrajina veliko tržište ilegalnog oružja

Ukrajina je postala veliko tržište ilegalnog oružja, koje se uhodanim kanalima kasnije prodaje u Zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku, navodi britanska televizija Skaj njuz.

„Donosimo iz Ukrajine oružje i municiju, koliko vam god treba“, kazao je jedan od pripadnika oružane mafije novinaru Sakj njuz, koji je uspeo da se poveže sa rumunskim trgovcima oružjem.

Prodaje se sve i svakome ko može da plati i, naravno, nikoga ne zanima poreklo novca. Možete biti pljackaš banke, masovni ubica ili terorista. Čak ne morate da idete na rumunsko-ukrajinsku granicu. Uhodanim kanalima sve to za nevelik novac stiže na ruke naručiocima u Zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku, navodi Skaj njuz.

Šipražje i šume na granicama su odličan ambijent za transport, a nikakvu prepreku ne predstavlja ni Crno more.

Po svemu sudeći, ilegalna trgovina oružjem ima veću propusnost ka EU nego migranti, ocenjuje novinar Skaj njuza, prenosi „Politika“.

Kako tvrde zapadni mediji, uključene su sve države koje okružuju Ukrajinu, a članice su EU.

Pored Rumunije kao najvažnije baze, tajni arsenali idu u Poljsku, Slovačku i Mađarsku i dalje ka zapadnim članicama, završavajući u rukama terorista.

Novinaru britanske televizije trebalo je izvesno vreme da se poveže s rumunskim trgovcima oružjem i da pogleda u otvoren gepek prepun svega što se može naći u blizini svake ratne zone.

U reportaži Skaj njuza trgovici oružjem kažu da su najtraženije automatske puške AK-47, poznate kao „kalašnjikovi”, odličnog kvaliteta, a mogu se naći i sasvim novi. Ima i poluautomatskih i lovačkih pušaka, pištolja.

Poslovi su podeljeni jasno određenom granicom, kao među kartelima droge – tačno se zna ko šta sme da radi.

Ako vam ovo iz gepeka na rumunsko-ukrajinskoj granici nije dovoljno ubojito, a imate i više novca, povezaće vas sa višim nivoom – krijumčarima granata, eksploziva, raketnih bacaca i, naravno, niko vam neće reći ko je veza u Ukrajini, kaže novinar Skaj njuza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.