U trendu

Skandal: Hirurg ugravirao svoje inicijale na jetri pacijenata

Britanski hirurg suspendovan je 2013. godine zbog toga što je laserom „ugravirao“ svoje inicijale na jetru dva pacijenta, priznao je krivicu na sudu u Birmingemu u utorak, a presuda će biti izrečena 12. januara.

Simon Bramal (53), priznao je krivicu po dve optužnice za nanošenje štete i povreda jer je laserom ispisao inicijale „SB“ na jetrama pacijenata pod anestezijom, bez njihovog pristanka, dok je operisao u bolnici Kraljica Elizabeta u Birmingemu.

Za ispisivanje svojih inicijala upotrebio je netoksični argon, koji se često koristi u hirurgiji. Jedan od njegovih kolega nedopuštenu Bramalovu intervenciju uočio jetokom druge operacije, nakon čega je uprava bolnice suspendovala Bramala do okončanja istrage.

„To je neuobičajen i složen predmet“,rekao je na ročištu tužilac i ocenio da je predmet bez presedana u pravosuđu i kaznenom pravu.

„Optuženi je priznao da je delo koje je počinio ne samo neetično, već je i kažnjivo“, rekao je tužilac.

Optužnica ga tereti za zloupotrebu ovlašćenja, ističe tužilac jer činjenica da je dr Bramal upisao svoje inicijale na jetru jednog pacijenta nije izolovan slučaj, budući da ga je izveo dva puta, a za to je potrebno i znanje i koncentracija. To je uradio u prisutvu svojih kolega, rekao je tužilac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.