U trendu

Skandal: Kineske maske prodavali kao domaće – i u parlamentu

Austrijska firma „Hygiene Austria“, koja je predmet istrage tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, jer je prepakivala kineske zaštitne maske i prodavala ih kao austrijski proizvod, priznala je ilegalno poslovanje.

Prilikom nedavnih pretresa postrojenja, otkriveno je 45 radnika na crno, koji su u podrumu firme prepakivali kineske maske.

Dok je kompanija, koja je osnovana na početku pandemije, najpre odbacila sve optužbe, sada su priznali prepakivanje maski.

Istraga je pokrenuta nakon prisluškivanja telefona lica koja su bila na meti policije zbog trgovine ljudima.

Tako je desetine radnika na crno radilo po 12 sati, sedam dana u nedelji, u postrojenju u Vinernojdorfu.

Prilikom poseta političara, kompanija je, na spratu proizvodnog pogona, prikazivala maske proizvedene u Austriji, a u podrumu prepakivala kineske maske i lažno ih predstavljala kao austrijske.

Radi se, kako je navedeno, o najmanje 20 miliona maski iz Kine koje su po daleko većoj ceni, kao austrijski proizvod, prodavane na austrijskom tržištu.

Kompanija, koja je maskama snabdela parlament i jedan veliki lanac trgovine, priznala je da je angažovala kinesku fabriku za proizvodnju maski, koje je potom po ceni većoj između 60 i 100 odsto prodavala kao austrijski proizvod.

Tokom istrage tužilaštvo je naišlo i na jednog proizvođača maski iz Štajerske, koji je jednom nemačkom klijentu prodavao felerične maske, a koje je Nemac ponovo uvozio u Austriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.