U trendu

Skandal u Vatikanu zbog curenja informacija: Šef obezbeđenja podneo ostavku

Domeniko Đani, dugogodišnji šef obezbeđenja u Vatikanu i glavni telohranitelj pape Franje, podneo je danas ostavku zbog curenja informacija iz istrage o navodnim finansijskim malverzacijama u Vatikanu.

Odlazak Đanija (57), bivšeg pripadnika italijanske tajne službe koji je na funkciji u Vatikanu od 2006. godine, sledi nakon pretresa bez presedana koju su njegovi ljudi izveli 2. oktobra u dve ključna odeljenja u Vatikanu – Upravi za finansijske informacije i Državnom sekretarijatu.

Od tada, u Vatikanu vlada uznemirenost zbog curenja interne policijske objave sa slikama petorice službenika Vatikana, uključujući dvojicu zaposlenih u Upravi za finansijske informacije i jednog monsinjora iz Državnog sekretarijata.

Izvori u Vatikanu navode da je papa ljut zbog toga što je informacija o toj objavi koja po formatu liči na flajer sa „najtraženijim“ licima, dospela u javnost, prenosi Rojters.

Policijska objava je predata čuvarima kapija u Vatikanu kako petoro osumnjičenih ne bi mogli da uđu zato što su „prethodno suspendovani“.

Papa je naredio istragu o curenju informacija, naveo je Vatikan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar