U trendu

Skoplje: Predlaže se obavezna vakcinacija za javni sektor

SKOPLJE – Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije odlučila je na današnjoj sednici da predloži vladi da za zaposlene u javnom sektoru, lokalnoj samoupravi i javnim ustanovama uvede obavezu da pri dolasku na posao imaju potvrdu o najmanje jednoj primljenoj dozi antikovid vakcine.

Ako nisu primili vakcinu morali bi da imaju negativan test ne stariji od 72 sata urađen o sopstvenom trošku ili potvrdu o preležanom kovidu ne stariju od 45 dana, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Prema njegovim rečima, izuzetak će biti i oni zaposleni koji imaju uverenje lekara specijaliste da vakcinu ne mogu da prime iz zdravstvenih razloga, prenosi Plus info.

Filipče je na konferenciji za novinare pozvao i privatna preduzeća da se pridruže ovim merama, navodeći da je sličan zahtev uputilo i Udruženje privrednih komora, kako bi se zaštitili proizvodni kapaciteti i ceo privredni proces u zemlji.

Među predloženim merama, kako je rekao, je i obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike.

„Predlažemo da ove mere stupe na snagu 10 dana nakon što ih Vlada usvoji, kako bi građani imali rok da se vakcinišu, kao i rok od 30 dana za onih 20 do 30 odsto zdravstvenih radnika koji još nisu vakcinisani“, rekao je Filipče.

Odgovarajući na pitanje da li će onima koji se ne budu vakcinisali u predviđenom roku biti zabranjen ulazak na radna mesta ili će biti kažnjeni, Filipče je rekao da će kaznene mere za fizička i pravna lica biti razmatrane na narednoj sednici Vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.