U trendu

Skupština CG u startu kasni sat vremena

PODGORICA – Četvrto vanredno zasedanje Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o opozivu predsednika parlamenta, koji je i lidera Demokratske Crne Gore, Alekse Bečića, u startu kasni sat vremena.

U međuvremenu, Bečićeve demokrate pozvale su sve građane da, ako Bečić danas bude smenjen, dođu u sredu na protest ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Oni su upozorili da su GP URA Dritana Abazovića i DPS Mila Đukanovića već napravili koaliciju za smenu Bečića.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da će DF tražiti odlaganje današnjeg zasedanja Skupštine, kako bi pokušali još jednom da dođu do dogovora unutar parlamentarne većine.

„Zbog unutrašnje krize i nemogućnosti zajedničkog rada predsednika vlade Zdravka Krivokapića i njegovog potpredsednika Dritana Abazovića, poslednjih meseci nisu mogli ni da se sastanu za istim stolom, već su sednice održaval putem društvenih mreža. Ali to što ta vlada posle godinu i više dana, odlazi kao jedna od najnesposobnijih vlada u Crnoj Gori nije tačka na kojoj je pređen rubikom“, rekao je Mandić u Jutarnjem programu Pink televizije.

Prema njegovim rečima, tačka gde se prelazi rubikon je, u suštini, kada se povuče potez u parlamentarnoj većini koji se više ne može popraviti.

Lider Demosa Miodrag Lekić najavio je da će glasati protiv predloga o smeni Bečića, ali i da ne bi trebalo ulaziti u to glasanje.

„Dva su razloga najmanje. Prvo, potrebna je institucionalna, neću reći stabilnost, već postojanje određenih institucija. Razume se Skupštine u punom sastavu sa predsednikom. I ona može da usmerava procese. Izgubiti tu instituciju, a pala je vlada, onda imamo samo instituciju Predsednika Crne Gore, koji je parcijalan u smislu zastupanja svoje strane. Drugo je personalni aspekt“, rekao je Lekić.

On smatra da je Bečić korektno vodio parlament u smislu poštovanja pravila, Ustava i Poslovnika.

Smatra i da bi DPS trebalo da ostane u opoziciji, odakle bi sagledao svoje redove i odgovornost: „Ali da on bude nezaobilazan u širem dijalogu za konstituisanje pravosudnih organa“.

Pravedno bi bilo, kako je rekao, da DPS ostane opozicija, a da se „iz ove parlamentarne većine formira vlada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.