U trendu

Sličnost je jeziva: Roman star 40 godina „predvideo“ izbijanje koronavirusa (foto)

Ozloglašeni koronavirus (Covid-19), kojim je zaraženo više od 76.000 osoba, odneo je do sada 2.247 života. U poslednjih nekoliko dana na internetu se podigla velika bura kada je otkriveno da se slična bolest spominje u romanu „The Eyes of Darkness“ („Oči tame“) američkog pisca Dina Kunca.

"The Eyes of Darkness," 1996 edition. (Twitter photo)

Gepostet von Rajah Murugaiah am Sonntag, 16. Februar 2020

Ljudi su na društvenim mrežama počeli da objavljuju citate iz ove knjige, tvrdeći da je ovaj američki pisac predvideo epidemiju ovog virusa, naročito jer u svom romanu spominje Vuhan kao epicentar zaraze o kojoj piše u knjizi, prenosi Mashable.

Pisac u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Vuhan-400, što je jeziva slučajnost, ali postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je potekao iz ovog grada i onog koji je opisan u romanu.

Prva razlika je ta što je Vuhan-400 razvijen kao biooružje izvan samog grada s ciljem istrebljenja ljudi. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, to jest, svi koji se zaraze njime umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 2 posto.

Osim toga, Vuhan-400 ima ekstremno kratko četvorosatno razdoblje inkubacije, dok on kod koronavirusa traje između dva i 14 dana.

Još jedna stvar koja se poklapa u stvarnosti i u knjizi je što Institut za virusologiju grada Vuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada. Ipak, on je osnovan 1956., 25 godina pre nego što je roman objavljen.

Dean Koontz's Wuhan-400 appears to have similarities with the Wuhan virus. (Twitter photo)

Gepostet von Rajah Murugaiah am Sonntag, 16. Februar 2020

Prema pisanju Tajvan Njuza, u ranijim kopijama knjige virus je drugačije nazivan. Umesto imena Vuhan-400, virus koji je razvila kineska vlada, nosio je naziv Gorki-400 i bio je kreacija ruskih naučnika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promenjeno, ali se ne zna kada tačno. Veoma je verovatno da se to dogodilo devedesetih godina.

Iako je zanimljivo videti fikciju iz knjige pretočenu u film ili seriju, romani koji „predviđaju budućnost“ ne fasciniraju Čina Ho-keija, pisca krimića iz Hong Konga, jer se takva „proročanstva“ mogu naći u mnogim delima.

„Ako se zaista potrudite, možete videti proročanstvo u svemu. To me podseća na Teoriju beskonačnog majmuna“, izjavio je ovaj pisac komentarišući slučaj Kuncovog romana.

Teorija beskonačnog majmuna je teorija po kojoj se majmunu, koji nasumice udara u tastaturu, može dogoditi da napiše nekakav tekst, ali je verovatnoća za to veoma mala, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar