U trendu

SLO: Članovi skupštinske komisije posetili obaveštajnu agenciju zbog RUS špijuna

LJUBLJANA – Predstavnici slovenačke skupštinske Komisije za nadzor obaveštajno-bezbednosnih službi (KNOVS) danas su nenajavljeno posetili Nacionalnu obaveštajno-bezbednosnu agenciju (SOVA) kako bi saznali zašto su informacije o hapšenju navodnih ruskih špijuna nedavno dospele na naslovne strane.

Članovi komisije koja je pod kontrolom opozicije želeli su da znaju zašto i kako je slučaj postao velika medijska priča, navodi se u saopštenju slovenačkog parlamenta, prenela je STA.

Hapšenje dvojice navodnih ruskih špijuna u Ljubljani u decembru privuklo je pažnju javnosti ranije ove nedelje.

Komisija se, takođe, raspitivala o nalazima agencije SOVA u ovoj oblasti zbog brojnih medijskih izveštaja o ovoj temi koji bi mogli da imaju štetne posledice kada su u pitanju interesi zemlje.

Obaveštajna agencija je dobila zadatak da o nalazima obavesti KNOVS.

Po završetku istrage, grupa, koju je komisija ovlastila da poseti SOVU, saznala je i način na koji se obaveštajni podaci prikupljaju po zakonu.

Navodne ruske špijune, koji su imali argentinske pasoše, uhapsio je Nacionalni istražni biro na osnovu obaveštajnih podataka koje je SOVA prikupila u okviru saradnje sa partnerima iz NATO i EU.

Njima je određen pritvor i postaće prve osobe koje su optužene za špijunažu po slovenačkom krivičnom zakonu.

Preti im do osam godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.