U trendu

SLO: Rukovodstvo javnog RTV servisa osudilo upad

LJUBLJANA – Rukovodstvo slovenačkog javnog RTV servisa oštro je danas osudilo sinocnji upad grupe“antivaksera“ u prostorije svog informativnog programa, zatraživši da ih zaštite nadležne institucije.

„Demonstranti su upadom grubo zloupotrebili pravo na miroljubive proteste. Od nadležnih ustanova očekujemo odlučno delovanje“, napisalo je vođstvo RTV kuće, dodavši da sinocnji izgred najodlucnije osuđuju i da slične slučajeve institucije ubuduće treba da spreče.

Kako tvrde na Slovenačkoj televiziji, oni koji se protive protivepidemijskim merama i vakcinaciji već se mesecima okupljaju pred ulazom u njihovu zgradu, vređajuci i ometajući zaposlene i goste, prenosi Hina.

„Poštujemo pravo na slobodno izražavanje, ali se zauzimamo da se komunikacija odvija na doličan način“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sinocnji izgred i upad u prostorije televizije ujedno i napad na slobodan i nezavisan novinarski rad.

„Svako demokratsko društvo prema ovakvim incidentima mora imati nultu stopu tolerancije“, navodi rukovodstvo RTV Slovenije.
Napad je osudilo i slovenačko novinarsko društvo, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na Tviteru je najavio da je zbog takvih dogadaja potrebno poooštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru.

Grupa demonstranata koji se protive protivepidemijskim merama i vakcinaciji protiv kovida-19 u petak je upala u prostorije javne RTV kuće, a uspeli su da uđu i u redakciju informativnog programa.

Prema informacijama medija, proteste ispred zgrade RTV Slovenija u središtu Ljubljane vec mesecima organizuje manje poznata populistička grupa Osvešćeni stanovnici Slovenije koju vodi nekadašnji zvaničnik Slovenačke vojske Ladislav Troha, poznat i iz prethodnih godina po protestima pred parlamentom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.