U trendu

Slovenci koji se zaraze nakon 20. aprila ne mogu da glasaju

Ljubljana – Birači koji se zaraze korona virusom nakon 20. aprila neće moći da glasaju na parlamentarnim izborima u Sloveniji 24. aprila, u skladu sa važećim zakonodavstvom, a oni koji se ranije razbole dobiće lekarska uverenja, saopštila je danas slovenačka Nacionalna izborna komisija (DVK).

Komisija je na konfereneciji za novinare odgovorila na kritike nevladinih organizacija koje su upozorile da bi nekoliko hiljada birača moglo biti lišeno prava glasa na izborima zbog kovid-pravila i zakasnele isporuke glasačkih listića biračima u inostranstvu, prenosi STA.

Slovenačka javnost je negodovala zbog odluke da svi koji zbog bolesti žele da glasaju od kuće moraju da dostave lekarsko uverenje, a Lekarska komora odlučila da takve potvrde ne izdaje.

DVK je navela da je Ministarstvo zdravlja zatražilo od zdravstvenih ustanova da lekari s tim u vezi naprave beleške.

Onima koji imaju kovid-19 na dan izbora potreban je samo dokaz o infekciji, kao što je rezultat brzog testa, a zatim mogu zatražiti glasanje putem pošte do 18. aprila ili glasanje kod kuće do 20. aprila.

„Nažalost, ne postoji zakonski osnov da se dozvoli glasanje onima koji se razbole, povrede ili moraju u dom za negu, bolnički zatvor u poslednjih nekoliko dana pred izbore, a propuštaju rok za glasanje 20. aprila od kuće, rekao je predsednik DVK-a Peter Golob.

Komisija se suočila i sa kritikama zbog odluke da ne bude glasanja u ambasadi u Moskvi ili glasanja poštom iz Rusije, pa pokušava da iznađe neko rešenje.

Golob je prokomentarisao i probleme sa slanjem glasačkih listića Slovencima koji žive u inostranstvu, rekavši da su oni uzrokovani zakonima koji postavljaju „nerazumne“ rokove.

Napomenuo je da glasački listići moraju da sadrže liste kandidata, tako da se ne mogu slati pre finalizacije lista za svaku pojedinačnu izbornu jedinicu i apelovao na Ministarstvo uprave da razmotri izmenu opšteg izbornog akta u ovom delu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar