U trendu

Slovenija: Bez referenduma o Zakonu o zaraznim bolestima

LJUBLJANA – Narodna skupština Slovenije podržala je kasno sinoć predlog da se zabrani referendum o poslednjim izmenama i dopunama Zakona o zaraznim bolestima, kojim se stvara pravni okvir za ograničenja u slučaju epidemije, nakon što je Ustavni sud poništio mere bivše vlade zbog kovida -19.

Predlog su podneli poslanici sve tri vladajuće stranke , ali ga nisu podržali svi poslanici koalicije, prenosi STA.

Podržan je sa 45 glasova za i nijedan protiv, jer su neki poslanici iz redova vladasjućih socijaldemokrata (SD) bili uzdržani, kao i poslanici opozicije.

Zabrana referenduma je uvedena na osnovu klauzule u ustavu koja kaže da se ne može održati zakonodavni referendum o zakonu koji otklanja neustavnost.

Ustavni sud Slovenije je prošle godine pozvao parlament da popravi Zakon o zaraznim bolestima nakon što ga je u delu, u kojem vladi daje ovlašćenje da uvede ograničenja kretanja i okupljanja, proglasio nesustavnim.

Time su vladine kovid mere zasnovane na toj odredbi stavljene van snage.

Amandmani, koje su slovenački poslanici usvojili krajem juna, nastoje da se poprave zakon ograničavanjem ovlašćenja vlade u nametanju mera koje bi mogle da naruše osnovna prava pojedinca i davanjem veće uloge Narodnoj skupštini u njihovom donošenju i nadzoru, navodi STA .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.