U trendu

Slovenija do sada primila skoro 300 izbeglica

LJUBLJANA – Slovenija je do sada, na osnovu plana solidarnosti, primila skoro 300 izbeglica, neke iz Evropske unije, a ostale iz trećih zemalja, pokazuju vladini podaci.

Kao deo plana za relokaciju, Slovenija se obavezala da će primiti 567 tražilaca međunarodne zaštite iz Grčke i Italije, ali je tokom trajanja plana od 2016. do 2018. godine prihvatila njih 253, prenosi STA.

Što se tiče programa preseljenja za migrante koji žive u zemljama koje nisu članice EU, Slovenija se obavezala da će prihvatiti 60 ljudi, ali je na kraju prihvatila samo 34 osobe, sve iz Turske.

Od 253 stranca koji su došli iz Grcke i Italije, 152 su sirijski građani, 77 Eritrejci, 17 Iračani i jedan jemenski državljanin, dok ih je šest bez državljanstva.

Ukupno 234 stranca dobila su status izbeglice, a jedanaest pomoćnu zaštitu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Posle dobijanja statusa, 47 migranata je napustilo Sloveniju.

Većina izbeglica smeštena je u Mariboru i Ljubljani.

Šest sirijskih porodica ostalo je da živi u Sloveniji kao deo programa preseljenja koji se odvija pod okriljem Ujedinjenih nacija. Svi oni žive u prihvatnom centru u Mariboru.

Sve izbeglice koje su deo plana prošle su tromesečni program osmišljen da im olakša zivot.

Kao deo „programa orijentacije“ izbeglice uče osnove slovenačkog jezika, upoznaju se sa različitim socijalnim sistemima i dobijaju pomoć u traženju doma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.