U trendu

Slovenija, HR i Italija pokreću trilateralu za kontrolu ilegalnih migracija

BRDO KOD KRANJA – Italija, Slovenija i Hrvatska pokreću trilateralnu saradnju kako bi kontrolisale ilegalne migracije, najavili su danas premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Robert Golob.

Slovenački premijer je na zajedničkoj konferenciji za medije sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem rekao je da je Šengen brojnim Slovencima olakšao put u Hrvatsku te da je podrška Ljubljane hrvatskom članstvu bila „ispravna odluka“ u njezinom nacionalnom interesu, što pokazuje i veći broj dolazaka slovenačkih državljana u ovoj godini.

Nažalost, kazao je Golob, u istom periodu se beleži i povećanje broja ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju, zbog čega je zajednički interes uspostava što boljeg nadzora nad spoljnim granicama Evropske unije.

Stoga će dve države, koje su ilegalnim migrantima samo tranzitne, zajedno s Italijom, zemljom koja im je konačna destinacija, pokrenuti trilateralnu saradnju za nadzor migracija.

Slovenački premijer kazao je da se ne ide u smeru da Slovenija i Italija neposredno Hrvatskoj pomažu u zaštiti granice jer je to u hrvatskoj nadležnosti i „ima dovoljno svojih snaga“, nego se razmatra „dubinski“ nadzor, od granice do konačne destinacije.

Trilateralna saradnja, koja je najvažnija Italiji kao državi destinaciji, mogla bi biti pokrenuta vrlo brzo, već do Golobove posete Zagrebu koja je planirana za maj.

Plenković je rekao da Hrvatska ima „izuzetno zahtevan“ zadatak čuvanja spoljne granice EU, na čemu radi 6700 policajaca i zbog čega su preduzeta „ogromna“ ulaganja u spremnost policije i tehnologiju nadzora.

Naglasio je da je Hrvatska spremna na trilateralnu saradnju te da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dan ranije bio u Italiji, „upravo na temu migracijskih politika“.

Plenković je rekao da Hrvatska time želi da pošalje „poruku pouzdanosti“ pa dodao da se Golob u razgovorima osvrnuo na „dobre impresije“ danske premijerke Mete Frederiksen, koja je početkom meseca posetila Nacionalni koordinacijski centar za nadzor granice (NČ), prenela je Hina.

„Spremni smo da potpišemo sporazum o policijskoj saradnji koji je već pripremljen i verujem da će se i ti tehnički aspekti rešiti do dolaska premijera Goloba u Hrvatsku“, kazao je hrvatski premijer i dodao da će saradnja biti „učinkovita, pouzdana i sukladna propisima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.