U trendu

Slovenija: Sprečeno širenje epidemije ptičijeg gripa u Gorenjskoj oblasti

LJUBLJANA – Nakon što je u petak na farmi živine kod Cerklja u Gorenjskoj oblasti potvrđena epidemija ptičjeg gripa, odstreljeno je oko 1.000 koka nosilja, prenela je danas agencija STA.

Uništena su i jaja i drugi potencijalno kontaminirani proizvodi, kao i oprema na farmi, a inspektori dosad nisu pronašli nove slučajeve u okolini, rekao je Branko Podpečan iz Inspekcije za bezbednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja.

I dalje je u toku pregled šireg područja salaša u Zalogu kod Cerklja kako bi bile preduzete sve mere za sprečavanje širenja bolesti.

Veterinari su već pregledali 68 farmi u krugu od tri kilometra od zaražene farme i ističu da nisu pronašli nove infekcije, a u toku je pregled šireg područja u radijusu od 10 kilometara, gde se nalazi 336 živinarskih farmi.

Prema rečima Podpečana, odgajivač je samonicijativno obavestio nadležne o znacima ptičijeg gripa kod kokošaka.

Sve kokoške su uništene, kao i jaja i drugi proizvodi kako bi bilo sprečeno širenje bolesti.

Što se tiče jaja koja su već otpremljena sa farme, Podpečan je rekao da ne predstavljaju opasnost po ljude.

On navodi da šteta pričinjena na farmi još nije procenjena, ali da će je snositi država.

Uzgajivači su pozvani da obaveste veterinare ako primete pad potrošnje stočne hrane i vode za 20 odsto ili više, pad proizvodnje jaja za više od 5 odsto, povećanje broja dnevnih uginuća ili bilo koji drugi znak bolesti kod životinja.

Ističe se da kokoške ne smeju da budu u kontaktu sa divljim ptica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar