U trendu

Slovenija: Sud obustavio postupak protiv učenika

MARIBOR – Slovenački sud obustavio je prekršajni postupak protiv jednog učenika koji je u februarskom mirnom protestu u Mariboru pozivao na ponovno otvaranje škola, a njegov branilac Dino Bauk očekuje da ista odluka bude doneta i u slučaju još dva učenika koji se terete istim optužbama.

STA prenosi da se mnoštvo ljudi okupilo ispred zgrade suda u znak podrške učenicima, baš kao i početkom meseca kada se prvi od njih pojavio pred prekršajnim sudom, jer je učestvovao u protestu 9. februara.

Na skupu 9. februara, šest demonstranata je novčano kažnjeno sa 400 evra zbog navodnog kršenja zakona o zaraznim bolestima, dok su trojica maloletnih demonstranata pozvana da se pojave pred sudijom za prekršaje, a svi su đaci Druge gimnazije u Mariboru.

Prošle nedelje Ustavni sud podržao je vladinu zabranu javnog okupljanja do konačne odluke o žalbama kojima se osporava vladina zabrana.

Protesti na kojima učestvuje do 100 učesnika ponovo su dozvoljeni u Sloveniji od ponedeljka, pod uslovom da su registrovani u policiji i da se održavaju u skladu sa pravilima protiv Kovid 19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.