U trendu

Slovenija: Svi osim hroničnih bolesnika mogu AstraZeneku

LJUBLJANA – Slovenija ukida ograničenja za vakcinu protiv kovid-19 AstraZeneke, pa će se njom ubuduće imunizovati svi, bez obzira na uzrast i pol, osim ako se radi o posebno osetljivim grupama hroničnih bolesnika.

Kako je prenela Slovenačka televizija, vlada je ovu odluku donela na predlog medicinskog savetodavnog tela koje se vodilo mišljenjem Evropske agencije za lekove (EMA), koja je prošle nedelje nakon analize ponovno utvrdila da je ta vakcina sigurna i efikasna i da njene koristi daleko nadmašuju moguće rizike pa se primena može nastaviti uprkos retkoj pojavi krvnih ugrušaka.

Pojedine članice EU i nakon takvog stava evropskog regulatora zadržale su ili uvele određena ograničenja za grupe u populaciji koje će se vakcinisati, dok je Slovenija zadnjih nedelja vakcinu britansko-švedske kompanije koristila za imunizaciju populacije u uzrastu od 60 do 65 godina.

Ubuduće vakcinu AstraZeneke u Sloveniji mogu da koriste sve grupe osim rizičnih hroničnih bolesnika, a oni koji odbiju imunizaciju sa njom kad na njih dođe red moraće duže da čekaju, odnosno staju na kraj reda, javljaju slovenački mediji, prenosi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar