U trendu

Služen parastos srpskim žrtvama u crkvi u Glini

GLINA – U Glini je jutros služen parastos Srbima sa Korduna koje su ustaše ubile 1941. godine u crkvi u tom mestu.

Nakon liturgije i parastosa, koji su služeni u crkvi, položeno je cveće na mestu njihovog stradanja, u centru grada.

Pomenu je prisustvovao i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov koji je za Srnu rekao da su Srbi sa Koruna stradali na tom mestu samo zato što su bili Srbi.

„Odveli su ih na prevaru da idu kao na dobrovoljni rad, nakon toga su ih odveli u crkvu i zverski ubili“, rekao je Arlov i pozvao srpski narod da ovaj zločin nikada ne zaboravi.

Arlov je podsetio da je Vlada Republike Srpske na inicijativu potomaka žrtvava i Veća srpske nacionalne manjine grada Gline prošle godine potpuno obnovila spomen-kosturnicu na pravoslavnom groblju u Glini za koju je donirala 13.000 evra.

Predsednik Saveta nacionalne manjine grada Gline Milan Marinović zahvalio je svima koji su smogli snage i hrabrosti da posle 81 godinu dođu na mesto zločina i odaju počast mučenicima.

U Glini će večeras u 19.00 časova biti održana komemoracija Srbima nad kojima su ustaše izvršile masakr u Glinskoj crkvi 1941. godine, a pomen stradalima služiće Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim, najavljeno je ranije iz Srpskog narodnog veća.

Glina i njena okolina spadaju među najveća gubilišta Srba u bivšoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

Na gubilištima Gline ubijani su Srbi iz Banije i Korduna, mnogi iz srezova Glina i Vrginmost, koji su hvatani prilikom masovnih potera ili njihovih pojedinačnih dolazaka u Glinu, zatim Srbi iz Srema, Slavonije i BiH , kao i Jevreji, koji su dovođeni na suđenje u Pokretni preki sud.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar