U trendu

Smenjeni zvaničnici katalonskog parlamenta došli u sud u Madridu da bi dali iskaze

Smenjena predsednica katalonskog parlamenta Karme Forsadel i još pet članova parlamenta stigli su danas u Madrid da daju iskaze pred sudijom Vrhovnog suda u okviru istrage oko proglašenja nezavisnosti te oblasti od Španije.

Oni će biti saslušani danas oko navoda da su ignorisali naredjenja Ustavnog suda i dozvolili da regionalni parlament izglasa proglas o nezavisnosti te oblasti.

Šest članova vladajućeg tela regionalnog katalonskog parlamenta mogli bi da dobiju dugogodišnje kazne zatvora ukoliko budu optuženi i pronadjeni krivim za pobunu, podsticanju na pobunu i proneveru.

Oko 100 pristalica, od kojih su neki doputovali noćas iz Katalonije, okupilo se ispred zgrade Vrhovnog suda u centru Madrida da pokažu podršku poslanicima. Oni su uzvikivali „Niste sami“ dok su katalonski zvaničnci ulazili u sud.

Policija je držala na rastojanju nekolicinu demonstranata protiv nezavisnosti Katalonije. Oni su nosili španske zastave i uzvikivali su da je Katalonija Španija.
 
Istovremeno su iz Brisela smenjeni katalonski zvaničnici koji se bore protiv izručenja Španiji objavili  pismo u kojem pozivaju na podršku stranaka za nezavisnost na predstojećim regionalnim izborima.

Smenjen katalonski vodja Karles Pućdemon i još četiri zvaničnika koji su u Briselu potpisali su pismo koje su objavili preko Tvitera.

Pućdemon je napisao da je vreme da se iz katalonskih institucija isteraju oni koji žele da ih „kontrolišu kroz državni udar“. On tako naziva mere koje su španske centralne vlasti preduzele posle katalonskog proglašenja nezavisnosti, kada su smenili rukovodstvo i preuzeli kontrolu nad tim regionom i zakazali regionalne izbore za 21. decembar.

Centralne vlasti su preduzele korake ka preuzimanju kontrole Katalonije ubrzo posle proglašenja nezavisnosti 27. oktobra. To je prvi put u četiri decenije demokratske vlasti da je jedan od 17 španskih regiona privremeno izgubio autonomnu vlast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar