U trendu

Šmit: Cilj nametnutnih odluka je da se otklone blokade

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da cilj izmena Izbornog zakona i Ustava FBiH, koje je nametnuo u izbornoj noći, nije da budu od koristi samo jednom narodu, već su osmišljene kako bi se omogućilo uklanjanje političkih blokada.

„Ja sam racionalni Nemac. Prvo, treba da nam bude jasno da nećemo stvoriti raj u BiH. Drugo, Hrvati nisu totalno potisnuti. Treće, i Bošnjaci ovde žive i treba da žive. Ja bih se radovao da svi oni koji vide neke prednosti ili mane o tome razgovaraju. U ovoj zemlji jednostavno se mnogo priča okolo, a malo se donose odluke”, rekao je Šmit za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Istakao je da bi sve strane u Bosni i Hercegovini trebalo više da se potrude u cilju postizanja konsenzusa oko važnih pitanja.

Šmit smatra da o pitanjima o kojima postoji mogućnost da se donese zajednička odluka treba zajednički odlučiti, a da se samo tamo gde je zaista reč o nacionalnom interesu mora odlučivati prema posebnim pravilima.

„Moramo definisati te interese, možda to ponekad nisu interesi koji se tiču cele etničke zajednice, već neki sasvim drugi interes“, ocenio je Šmit.

Dodao je da otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini treba da budu rešavana međusobnim razgovorom unutar zemlje i da nije pristalica Dejtona 2.

„Dejtonski sporazum bio je neophodan jer je bio rat i trebalo ga je zaustaviti, ali Dejton više ne daje sve odgovore na pitanja nove generacije u ovoj zemlji“, rekao je Šmit.

Prema njegovim rečima, evropski put Bosne i Hercegovine može biti cilj oko koga će se okupiti sve strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.