U trendu

Šmit podržava izbornu reformu u BiH

BERLIN – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas da podržava izbornu reformu koja će tu zemlju približiti standardima Evropske unije i da se nada postizanju sporazuma o takvim promenama uoči izbora u oktobru sledeće godine.

„Bilo bi dobro da se to (promena izbornog zakona) dogodi na vreme pre izbora oktobra 2022.“, rekao je Šmit za Rojters misleći na promene koje bi donele jednaka i demokratska prava svim građanima.

„Presude Evropskog suda za ljudska prava nisu sprovedene, poput čuvene presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da ne može biti slučaj da ne može da se kandiduje za predsednika neko ko nije Hrvat, Srbin ili Bošnjak. To mora biti promenjeno“, rekao je Šmit.

Komentarišući pritužbe bosanskih Hrvata da zakon ne garantuje jednaku zastupljenost sve tri konstitutivne nacionalnosti u BiH – Hrvata, Srba i Bošnjaka, Šmit se pozvao na Dejtonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan koji čine Bošnjaci i Hrvati, a drugi Srbi.

„Dejtonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad“, rekao je on.

„Što se tiče odražavanja regionalnih ili etničkih specifičnosti u ovom zakonu: to je zadatak za one koji rade na novom zakonu“, dodao je Šmit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.