U trendu

SMO upozorava na natprosečnu sezonu atlantskih uragana

ŽENEVA – Svetska meteorološka organizacija upozororila je SAD i zemlje na Karibima i u Centralnoj Americi da budu spremne za, kako se očekuje, još jednu natprosečnu sezonu atlantskih uragana.

Tokom prošlogodišnje rekordne po broju sezone uragana zabeleženo je 30 tropskih oluja, koje su dobile imena, uključujući 19 uragana, a SMO navodi da će sezona atlantskih uragana 2021. verovatno biti manje aktivna, sa između 13 i 20 oluja sa imenima, od kojih bi šest do deset mogle da prerastu u uragane.

Portparolka SMO Krel Nulis rekla je da će naredna sezona verovatno biti posebno teška za zemlje poput onih u Centralnoj Americi, koje se još oporavljaju od prošlogodišnjih razornih oluja.

Nulis je naglasila da klimatske promene utiču na sezonske oluje, čiji se intenzitet i učestalost pojačavaju.

Ona je dodala da su koncentracije ugljen-dioksida i dalje na rekordno visokom nivou i upozorile da će i dalje pokretati globalno zagrevanje.

„Svi prirodni klimatski događaji sada se odvijaju u kontekstu klimatskih promena, koje povećavaju globalne temperature. Kao što znamo, pogoršavaju ekstremno vreme i utiču na sezonske obrasce kiša“, rekao je Nulis.

Ona je istakla da SMO predviđa da je verovatnoća 90 odsto da najmanje jedna godina u periodu između 2021. i 2025 bude najtoplija ikada zabeležena.

Sezona atlantskih uragana završava se 30. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.