U trendu

Snažna eksplozija u Dižonu – 21 osoba povređena

Najmanje 21 osoba danas je povređena, od kojih dve teže, u eksploziji koja je potresla centar francuskog grada Dižona, javili su lokalni mediji.

zrok eksplozije, koja je odjeknula oko 9:30 sati u blizini gradske Železničke stanice, zasad nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je u pitanju isticanje gasa, saopštile su lokalne vlasti.

Od siline eksplozije delimično se urušila jednospratna stambena zgrada od 20-ak malih stanova, koja je evakuisana, navodi „Figaro“.

Francuski mediji izveštavaju da se pod ruševinama nalazila jedna osoba, koju su spasioci uspeli da izvuku, i da je ona životno ugrožena.

Od 21 povređene osobe, među kojima nema dece, dve su u teškom stanju, 13 ih je lakše povređeno, a šest ih je u stanju šoka.

Zvaničnik vatrogasno-spasilačke službe upozorava da bi broj povređenih mogao da bude i veći jer, prema njegovim rečima, „neke osobe koje su se možda nalazile u zgradi još ne odgovaraju na poziv“.

Ta četvrt Dižona je potpuno zatvorena i na licu mesta su 60-ak vatrogasaca-spasilaca koji učestvuju u raščišćavanju ruševina jednospratne zgrade uz pomoć pasa-tragača, kako bi se uverili da nema još povređenih.

Stigao je i gradonačelnik Dižona koji je istakao da, po svemu sudeći, ova eksplozija nema veze s terorizmom.

On je rekao da je zgrada u vlasništvu „privatnog lica koje izdaje stanove“.

I Mari-Kristin Tarar, dižonska tužiteljka, isključila je mogućnost „bilo kakvo terorističkog čina“.

„Eksplozija je verovatno vezana za gas: ili je reč o nesrećnom slučaju, ili o pokušaju samoubistva koji je izazvao eksploziju“, precizirala je ona.

Vatrogasci su precizirali da zgrada nije bila priključena na gradsku gasnu mrežu, koja je posle eksplozije iz predostrožnosti isključena u celom kvartu.

Francuski mediji podsećaju da se i 5. decembra 1999. u jednoj zgradi u Dižonu dogodila eksplozija usled isticanja gasa, u kojoj je 11 ljudi poginulo, a troje ih je povređeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.