U trendu

SNB pozvao na smirivanju tencija u Crnoj Gori

PODGORICA – Savet za nacionalnu bezbednost Crne Gore, kojim je predsedavao premijer Zdravko Krivokapić, uputio je javni apel sa današnje sednice svim akterima društveno-političke i medijske scene u Crnoj Gori, da, kako se navodi, doprinesu smirivanju tenzija, u kontekstu najavljenih javnih okupljanja.

U saopštenju dostavljenom i Tanjugu, navodi se da je Savet za nacionalnu bezbednost zaključio da je trenutna bezbednosna situacija u Crnoj Gori „redovna, stabilna i mirna“.

Navodi se da su predstavnici obaveštajno-bezbednosnog sektora upoznali Savet sa procenama bezbednosnih rizika, u odnosu na najavljena javna okupljanja.

Na sednici je zaključeno da organi obaveštajno-bezbednosnog sektora, intenziviraju aktivnosti iz delokruga njihovog rada, kada je reč o tim okupljanjima.

Ukazuje se i da će Savet u narednom periodu intenzivno pratiti procene rizika iz delokruga rada obaveštajno-bezbednosnog sektora i na osnovu toga donositi smernice i zaključke.

U Crnoj Gori su već nedeljama podignute tenzije zbog planiranog ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Protivnici tog čina i izabranog mitropolita Joanikija, kojeg, kako su saopštile crnogorske komite, ne priznaju za svog mitropolita, traže da se hirotonisanje obavi na nekom drugom mestu i u objektu Srpske pravoslavne crkve, koju nazivaju „crkva Srbije“.

Crnogorske komite, predvođene opozicionim DPS-om predsednika Mila Đukanovića i drugim opozicionim strankama i nevladinim organizacijama, tvrde da je ustoličenje mitropolita crnogorskog primorskog u Cetinjskom manastiru „pokušaj okupacije“ Crne Gore od Srbije i SPC, što kako ističu, neće dozvoliti.

Oni su tim povodom juče na Cetinju održali protestni skup sa kojeg je poručeno da Crna Gora nije Srbija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.