U trendu

Sobotka za nastavak dijaloga na osnovu Briselskog sporazuma

BEČ – Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka založio se danas za nastavak dijaloga Beograda i Prištine na osnovu Briselskog sporazuma.

Sobotka je, u razgovoru sa predsednikom kosovske skupštine Glaukom Konjufcem, naglasio da je nastavak dijaloga jedini realni put.

„Svestan sam da postoji još mnogo prepreka koje treba da se prevaziđu, ali je zadatak politike pronalaženje kompromisa. Tako na primer razni sporazumi o praktičnim i svakodnevnim problemima, kao što je dogovor u vezi registarskih tablica, mogu doprineti stvaranju nove svesti“, ocenio je on.

Važnu ulogu, smatra Sobotka, u tome može odigrati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji, kaže, uživa puno poverenje Austrije.

On je rekao da je nastavak dijaloga ključan za stabilnost i evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana.

Sobotka je kazao da je odlučujuće po stabilnost i evropsku perspektivu čitavog regiona normalizacija odnosa Prištine i Beograda.

Založio se, u smislu ekonomskog razvoja, za intenziviranje regionalne saradnje, kao što je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa.

Podvukao je da je Austrija oduvek podržavala članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, pri čemu region mora da bude, kako kaze, posmatran kao celina.

„Ta perspektiva ne sme nestati sa fokusa EU zbog zahteva za pristupanje Ukrajine, Gruzije i Moldavije. Da bi se sačuvala verodostojnost EU potrebno je što pre započeti pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom. To bi mogao da bude i važan impuls za ostale kandidate u regionu”, podvukao je on.

Sobotka je rekao i da podrška Prištine sankcijama protiv Rusije pokazuje da je Kosovo „privrženo evropskoj vrednosnoj zajednici“.

„Austrija zbog toga ne podržava samo približavanje EU, već i željeno članstvo u Savetu Evrope i pored toga želi da na evropskom nivou tematizuje pitanje vizne liberalizacije“, objasnio je on.

Konjufca je rekao da se slaže sa domaćinom da se dijalog sa Beogradom mora nastaviti, ali je ocenio da „razgovori teku veoma teško“.

Prema njegovim rečima u poslednjih 11 godina dogovoreno je 33 sporazuma, ali smatra da je „u cilju stabilizacije i mira na Balkanu potrebno konačno rešenje pitanja priznanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.